Imovie 10.1 7 User Manual

Posted : admin On 12/26/2021
-->
  1. Imovie 10.1 7 User Manual Pdf
  2. Imovie User Manual Pdf

Nov 13, 2015  When using iMovie to make videos, what's the best way to manage the media (video clips, pictures and audio) that goes into it? IMovie 10.1 tutorial: how.

Jan 04,2019• Proven solutions

There is no doubt that iMovie is easy to use software and one of the most effective video editing tool for Mac users, still they are facing some problems while working with it. You may ask why is my iMovie lagging, why is iMovie so slow, and why does iMovie fail to export videos. Fortunately, we collected some of the most asked questions about iMovie in this article, and here you will find the solution of all such problems, and if you are not happy with using iMovie, you can try some iMovie alternatives.


You May Also Like:
Get Best iMovie Alternatives for Mac
Best iMovie Alternatives for Windows

Part 1: Best alternative to iMovie for Mac

The Wondershare Filmora video editor is the best alternative to iMovie due to its amazing features. It has simple interface with all the tools for editing videos displayed on the main screen, which is available for both Mac and Windows systems. There are also no incompatibility issues with this software. Besides, Filmora provides more than 300 built-in effects, so you can add stunning effects to your video with titles, motion graphics, overlays etc.

Top 10 iMovie Problems and Solutions

1. iMovie Export Failed

There are many factors which may cause the exporting failed. Like lack of computer space, corrupted project, or wrong export file name.

Solution:

Check the storgae space available on your Mac to assure enough space for movie exporting. If this is not the cause, check if there are something wrong with your projects. Skim slowly through the project looking for any anomalies such as flashes or othr glitches and replace the clip having the issue. What's more, special characters are not permitted in project name, so check out if there is a 'hyphen' or any other 'wild card' character in it.

2. iMovie Error-50

It's a video rendering fault. The iMovie error 50 is mostly caused by damages to the windows system files.

Solution:

Imovie 10.1 7 user manual guide

Uninstall the app and download the latest version and install it as administrator.

3.Slow speed

The speed of iMovie may slow down when too many commands are given at one time. The slow functioning can also be a result of inadequate memory.

Solution:

You should give one command at a time and in a systematic way so that iMovie can’t be overworked. It would be better if you will delete all the idle files or files that are not required in your project as it will make sufficient storage space and improve the functioning of iMovie.

4.Distorted files

If right importing and exporting procedures are not followed then audio or video files may get distorted hence resulting in blurred images.

Solution:

This problem can be solved if you will import or export files of right size. The editing should be performed in the timeline only.

5.Improper working of trailers

The trailer is the first thing that attracts audience for watching movie but if it does not work properly then it cause huge inconvenience.

Solution:

You can open “Fonts” app to activate all the fonts. Now create a new account and login to that new account. On doing it, the iMovie will restart on its own. From there, go to “disk utility” button; choose “repair permission” and then “restart OSX”.

Related: How to Add Subtitles to Videos and Movies in iMovie

Related: How to Add Text in iMovie

6.Poor camera connection

If you will import your footage directly from the camera then you may get “There is no connected camera” message in the interface of your iMovie. The incompatibility of the USB cable on either camera or the iMovie can be another reason behind the poor connectivity.

Solution:

You can replace the USB cable with Firewire for solving this issue. If you are facing this problem while utilizing camcorder then you can follow the guidelines given out in the user manual.

Imovie 10.1 7 User Manual Pdf

7.Troublesome video effect

The videos effects greatly enhance the video quality but some effects become troublesome when they fail and difficult to render successfully.

Solution:

It is advisable to go through the guidelines given for each and every effect that you wish to include in your video.

8.iMovie crashing

This problem arises when there is a corrupted file or overworked iMovie.

Solution:

It can be prevented by observing the right workload for your iMovie. File usually corrupts due to viruses, so you should scan your system regularly to avoid viruses.

9.Lacks sound

Sometimes wrong preferences can lead to absence of sound in movie. The incompatible format can be another reason behind this problem.

Solution:

You must adjust the settings in a proper manner. There will be good quality of sound if you will use only those formats that are supported by iMovie.

10.Disappointing bend results

This is a common issue that people deal with at the close of the project. It can be incompatible movies, poor quality video and audio or unfurnished project.

Solution:

You can solve this issue by following all the outlined procedures from begin to last without omission.

11.Error generating DVDs

Some people find difficulty in converting longer movies from iMovie to DVD. It may be due to unsupported Mac system or low RAM.

Solution:

Some people find difficulty in converting longer movies from iMovie to DVD. It may be due to unsupported Mac system or low RAM.

If you still find some problem when using iMovie, you can download Wondershare Filmora and try.

Learn more: Why iMovie Keeps Crashing and How to Fix

Easy-to-use and powerful video editor for all creators.

Bring up your video to a professional level with straightforward tools.

  • Choosing Video Editing Software
  • Video Editing Tips

Turn your videos into movie magic.

With iMovie for iOS and macOS, you can enjoy your videos like never before. It’s easy to browse your clips and create Hollywood-style trailers and stunning 4K-resolution movies. You can even start editing on iPhone or iPad, then finish on your Mac.

Download iMovie for iOS
Download iMovie for macOS

See a film shot in 4K resolution on iPhone and edited with iMovie.

Watch in HDDownload the 4K version

Make Movies

Easy. From the first scene to the last.

Whether you’re using a Mac or an iOS device, it’s never been easier to make it in the movies. Just choose your clips, then add titles, music, and effects. iMovie even supports 4K video for stunning cinema-quality films. And that, ladies and gentlemen, is a wrap.

Studio-Quality Titles

Select from dozens of styles to add beautifully animated titles and credits to your movies. On a Mac, you can easily customize the font, size, formatting, and color of the text.

High-Fidelity Filters

Choose from 10 creative video filters that add a cinematic touch. Give your film a nostalgic silent‑era style, a vintage western appearance, or a futuristic cool-blue look. It’s simple to apply filters to individual clips or your entire movie at once.

Extra-Special Effects

Make action shots more exciting by slowing them down. Let viewers fly through scenes by speeding them up. Or add a broadcast feel to your school report with picture-in-picture and split-screen effects.

Soundtracks, Simplified

Rock your video with over 80 smart soundtracks on iOS that intelligently adjust to match the length of your movie. You can also add built-in sound effects or record your own voiceover to create a video that sounds as good as it looks.

Appear Anywhere

Transport yourself with green-screen effects.

Go everywhere you’ve always wanted to — without leaving home. With green-screen effects in iMovie for iOS and macOS, you can place yourself or your characters in exotic locations with a tap or a click. Masking controls and strength adjustments let you fine-tune the effect for maximum believability.

You have hundreds of videos. And one big dream to be a moviemaker. iMovie trailers let you quickly create fun, Hollywood-style movie trailers from all that footage. Choose from a range of templates in almost any genre, pick your studio logo, and type in your movie title and credits. Then add photos and videos to the storyboard. Whether you’re using an iPhone, iPad, or Mac, you’ll have an instant blockbuster.

iMovie for iOS and iMovie for macOS are designed to work together. You can start cutting a project on your iPhone, then use AirDrop or iCloud Drive to wirelessly transfer it to your iPad. You can also send a project from your iPhone or iPad to your Mac for finishing touches like color correction and animated maps. And you can even open iMovie projects in Final Cut Pro to take advantage of professional editing tools. Time to take a bow.

iMovie on MacBook Pro

You have a great touch for making movies.

iMovie is even easier to use with MacBook Pro, featuring the revolutionary Touch Bar. The most useful commands automatically appear on the keyboard, right where you need them. And MacBook Pro easily powers through demanding 4K video projects so you can edit and export in record time.

iMovie on iPad Pro

A powerful performance in every movie.

iMovie delivers a tour de force on iPad Pro. Work with multiple 4K video clips. Create effects like green screen, picture‑in‑picture, or split screen and play them back instantly. Use keyboard shortcuts to speed up your editing performance. And with the USB‑C port on iPad Pro, you can connect to an external display to show others your latest cut in 4K while you continue editing.

iMovie in the Classroom

Assignments that come to life.

Engage your students through video storytelling. Students can use green-screen effects to go back in time for history projects, or create split-screen and picture-in-picture effects to report on current events. Drag-and-drop trailers make it even simpler to create beautiful, personal projects that look and sound great. And iMovie for iOS works with ClassKit, so teachers can assign projects to students, and students can easily hand in their finished assignments right from the app.

Download iMovie

iMovie is easy to use, and it’s free. Just click to download and install on your Mac or iOS device.

Imovie User Manual Pdf

Download iMovie for iOSDownload iMovie for macOS

Clips.

Clips is a free iOS app for making and sharing fun videos with text, effects, graphics, and more.

Learn more about clips